Güven Turizm

Mayne Resource (Doğal Kaynak)

MAYNE RESOURCES (DOĞAL KAYNAK )

Çılgın Projesi Yakında Karşınızda


 Çankırı Merkez Balıbağ ve Dedeköy sınırları içinde olan tam 1001 metrelik sondajlı kuyudan gelen 47 oC derecede olan ve T.C. İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ TIBBİ EKOLOJİ VE HİDROKLİMATOLOJİ ANABİLİM DALI BAŞKANI Profesör Doktor M. Zeki  KARAGÜLLE’ nin yapmış olduğu ÇANKIRI MERKEZ BALIBAĞI SONDAJ KUYUSU TIBBİ BALNEOLOJİK ÖN DEĞERLENDİRMESİ ADLI 29.05.2012 TARİHLİ VE 2012/232 sayılı raporundan da Balneolojik Sınıflandırma ve Özellikler kısmından da anlaşılacağı üzere ; “Çok Zengin Mineralli Su” niteliğindedir. Kısaca bu özellikleri nedeniyle incelenen su balneolojide genel olarak “Termomineral Sular” grubuna dahildir.

Çankırı Merkez Balıbağı Sondaj Kuyusu’ndan alınan su örneği, balneolojik sınıflamada “Hipertermal Çok Zengin Mineralli Su” niteliğindedir. Çünkü toplam mineral düzeyi 102g/L ile 1000mg/L in çok üzerindedir ve doğal çıkış sıcaklığı ise 47 oC ile 20 oC’nin üzerindedir. İçeriğinde her biri 1mg/L üzerinde ölçülen minor mineraller açısından ise “Bromürlü, Baryumlu, İyodürlü, Florürlü ve Manganlı” özel Balneolojik sular tanımına uymaktadır. DENİLMEKTEDİR


GEREKSE ARAZİNİN GÜZELLİĞİ HAVA ALANI VE ANKARAYA YAKINLIĞI VE SU DEBİSİNİN SANİYEDE 37 LT OLMASI NEDENİYLE ŞU ANDA MTA( MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ )’ DAN ALMIŞ BULUNDUĞUMUZ ÇANKIRI MERKEZ BALIBAĞ VE DEDEKÖY SINIRLARI İÇİNDE OLAN ÇOK ZENGİN MİNERALLİ TERMAL SUYUN KULLANIMI KONUSUNDA ÇILGIN PROJE ADLI BİR PROJEMİZLE YAKINDA KARŞINIZDAYIZ…


                                                                    
                



T.C.

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ

Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı    


ÇANKIRI MERKEZ BALIBAĞI SONDAJ KUYUSU
TIBBİ BALNEOLOJİK ÖN DEĞERLENDİRMESİ



Çankırı Merkez Balıbağı Sondaj Kuyusu su örneğinin 24.04.2012 tarihinde alınarak soğuk zincir koşullarında Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Balneoloji Laboratuarına getirilen su örneğinin 04.05.2012 tarih ve 11/2012 laboratuvar numaralı fiziko-kimyasal su analiz raporu ve 30.04.2011 tarih ve 10/2012 laboratuvar numaralı bakteriyolojik su analiz raporuna göre yapılan tıbbi balneolojik değerlendirmesi aşağıdadır.

Balneolojik Sınıflandırma ve Özellikler
İncelenen suyun örnek alındığı andaki çıkış sıcaklığı (47oC) olup eşik değer 20oC üzerindedir, bu özelliği ile “Hipertermal Su” niteliğindedir. Toplam mineralizasyonu 102g/L üzerinde (102190mg/L) bulunmuş olup eşik değer 1g/L’nin oldukça üzerindedir, bu nedenle “Çok Zengin Mineralli Su” niteliğindedir. Kısaca bu özellikleri nedeniyle incelenen su balneolojide genel olarak “Termomineral Sular” grubuna dahildir. Başlıca mineral içeriklerine göre sodyum düzeyi; 37703mg/L, klorür düzeyi 54841mg/L olduğu için sodyum klorürlü bir sudur. Toplam sodyum klorür (NaCl; tuz) düzeyi ise 90320mg/L (%9 NaCl) olduğu için “tuzla” niteliğindedir. Ayrıca, kalsiyumlu (1202mg/L) , magnezyumlu (553mg/L) ve sülfatlı (7400mg/L) bir “çok zengin mineralli su” olarak sınıflandırılır. İçerdiği eser elementler açısından ise 1mg/L olan eşik değerler üzerinde Bromür (103mg/L), Baryum (6mg/L), İyodür (2.3mg/L), Florür (1.9mg/L) ve Mangan (1mg/L) içerikleri oldukça dikkat çekicidir.
Sonuç olarak “Çankırı Merkez Balıbağı Sondaj Kuyusu’ndan alınan su örneği, balneolojik sınıflamada “Hipertermal Çok Zengin Mineralli Su” niteliğindedir. Çünkü toplam mineral düzeyi 102g/L ile 1000mg/L in çok üzerindedir ve doğal çıkış sıcaklığı ise 47oC ile 20oC’nin üzerindedir. İçeriğinde her biri 1mg/L üzerinde ölçülen minor mineraller açısından ise “Bromürlü, Baryumlu, İyodürlü, Florürlü ve Manganlı” özel balneolojik sular tanımına uymaktadır.

Balneo-biyolojik Özellikler  
İncelenen su örneğinin bakteriyolojik analiz sonuçlarında; Toplam Koloni Sayısının  20±2oC’de 72 saatte 1ml (kabul edilebilir değer;0-30/ml), 35±2oC`de 24 saatte 0/ml (kabul edilebilir değer; 0-5/ml ), Koliform bakteri sayısının 0/100ml (kabul edilebilir değer; 0/100ml), Fekal koliform sayısının 0/100ml (kabul edilebilir değer; 0/100ml), Fekal streptokok sayısının 0/100ml (kabul edilebilir değer; 0/100ml), E. Coli sayısının 0/100ml (kabul edilebilir değer; 0/100ml), ve Pseudomonas aeruginosa sayısının 0/100ml (kabul edilebilir değer; 0/100ml) olduğu ve Proteus üremediği görülmüştür. Bu analiz sonuçlarına göre incelenen Akratotermal su organik kirlenmeye maruz kalmamıştır ve bakteriyolojik yönden temiz bulunmuştur.

Balneolojik/Termal Tedavilerde Kullanım
İncelenen “Çankırı Merkez Balıbağı Sondaj Kuyusu” su örneği “hipertermal ve çok zengin mineralli özel balneolojik su” niteliği ile özel ve eşsiz bir balneolojik su olarak kaplıca ve termal tedavilerde kullanımı en başta banyo kürleri şeklinde olabilir. Gerekli oranlarda soğutularak 34-36oC’de izotermal, 36-38oC’de termal, 38-42oC’de hipertermal sıcaklıklarda “banyo kürleri” şeklinde kaplıca kür ve tedavilerinde kullanılabilir.
Banyo Kürlerinde Kullanım
Özellikle iki ayrı hastalık grubunda kullanımı ön planda olacaktır; romatizmal hastalıklar ve cilt hastalıkları. Burada özellikle yüksek tuz (NaCl) ve mineral içeriği ve termal karakterirol oynayacaktır. Bu nedenle de balneolojik banyo kürleri şeklinde aşağıdaki deri ve romatizma hastalıklarında etkin bir şekilde kullanılabilecektir;

Romatizmal hastalıklar
•    Dejeneratif eklem hastalıkları (osteoartrit, kireçlenme)
•    İnflamatuar (iltihabi) romatizmal hastalıklar (romatoid artrit, ankilozan spondilit vb.)
•    Yumuşak doku romatizmaları (fibromyalji sendromu, kas romatizması )
•    Kronik (müzmin) bel ve boyun ağrıları
•    Kronik (müzmin) diğer ağrılı durumlar

Cilt hastalıkları
•    Sedef hastalığı (psoriasis)
•    Egzema (alerjik ve iltihabi dermatit)
•    Sivilce (Akne vulgaris)
Bunlara ek olarak yine termal özelliği ve mineral içerikleri nedeniyle, bazı nörolojik, ortopedik ve travmatolojik durumlarda tedavi ve rehabilitasyon amaçlı olarak banyo kürleri şeklinde kullanılabilir. Bu durumlar aşağıda verilmiştir;

Nörolojik hastalıklar
•    İnme
•    Nevraljiler (sinir ağrıları) ve nevritler (sinir iltihaplanmaları)
•    Periferik (uçlardaki) sinir yaralanmaları

Ortopedik ve Travmatojik durumlar
•    Ortopedik ameliyat ve girişimler sonrası dönemler
•    Kırıklar ve immobilizasyon sonrası dönemler
•    Lokomotor sistem travmaları (kas tendon yaralanmaları)  sonrası dönemler

Diğer Balneolojik Kullanımlar
“Çankırı Merkez Balıbağı Sondaj Kuyusu” suyu içerdiği çok çeşitli ve çok yüksek düzeydeki mineraller nedeniyle çok özel bir balneolojik su niteliğindedir. Bu yüksek major ve minor element içerikleri nedeniyle içme ve inhalasyon (soluma) kürlerinde kullanımı için öncelikle sulandırma veya konsantre etme gibi işlemlerle gerekli uygunluk düzeylerinin belirlenmesi ve kullanım yöntemleri üzerine (doz, süre, miktar) araştırmaların yapılması gerekecektir. Yine kimyasal komposizyonunun zenginliği nedeniyle şifalı topraklarla karıştırılarak çamur elde edilip kullanılabilir ve paketlenebilir. Tuz (NaCl) içeriği, uygun oranlarda sulandırılarak izotonik nasal spreyler hazırlamada kullanımını olanaklı kılar. Ayrıca, mineral içerikleri ve nötr pH düzeyi (7.15) ile cildi nemlendirici, canlandırıcı, besleyici ve gerginleştirici etkiler gösterebilir. Dolayısıyla, doğrudan ya da seyreltilerek cilt spreylerinde ve kozmetik-dermatolojik ürünlerde taşıyıcı olarak kullanılma potansiyeli vardır. Söz konusu mineral konsantrasyonları açısından suyunun uçurulması sonrası paketlenmiş kristal mineral tuzları şeklinde ürün haline getirilebilir. Böylece evde veya kliniklerde şebeke suyunda uygun sıcaklıklarda eritilerek küvetlerde ve küçük havuzlar ve sıra banyolarında balneoterapötik kullanımı özellikle romatizmal ve cilt hastalıklarında söz konusu olabilir.

Sonuç Yorum
“Çankırı Merkez Balıbağı Sondaj Kuyusu”dan alınarak Anabi,lim Dalımız Balneoloji Laboratuarında analizi gerçekleştirilen su örneği balneolojik açıdan “sodyum klorürlü ve tuzla” niteliğinde, “termal” ve “çok zengin mineralli su” özelliğindedir. Banyo uygulamaları şeklinde bir dizi romatizma ve cilt hastalıklarında ve nörolojik, ortopedik ve travmatik durumlarda tedavi amaçlı kullanılabilecek bir özel balneolojik kaynak başka bir deyişle balneoterapötik unsur niteliği taşımaktadır. Ayrıca, doğrudan veya işlemler sonrası bir balneolojik ürün olarak geliştirilip sprey veya paket olarak üretilme potansiyeli de taşımaktadır.

Öneriler, Koşul ve Gereklilikler
Bu özel balneolojik suyun kullanılacağı termal tesis tipinin belirlenmesi, alt yapı ve teknik donanımlarının saptanması ve nihayet balneolojik tedavi birimleri ve yöntemlerinin belirlenmesi, araç ve gereçlerinin uygun seçimi ve kurulması aşamaları gelecektir. Yine eğer balneolojik ürün olarak geliştirilecekse ön bilimsel araştırmaların yapılması gerekecektir. Tesis açılması sonrasında bilimsel tıp yaklaşımı gereği uygulanan balneolojik tedavilerin yöntem ve dozlarının belirlenmesi ve etkinliklerinin kanıtlanması gerekecektir. Tüm bu süreçlerde bir Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Uzmanı Hekimin danışmanlığın sağlanması ve bu termal ve mineralli suyun kullanılacağı kaplıca/termal sağlık tesisinde uzman hekim olarak görev yapması ve balneolojik tedavileri düzenleyerek, termal/kaplıca kürünün yürütülmesini izleyip kontrol etmesi tam etkinlik ve yarar için temel gerekliliktir.


Prof. Dr. M. Zeki KARAGÜLLE                 Doç. Dr. Mine KARAGÜLLE

Kaynaklar
Karagülle MZ. Kaplıca Tedavisi, Balneoterapi, Hidroterapi. Beyazova M, Gökçe-Kutsal Y (Ed.). Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon. Güneş Kitabevi, Ankara 2000:878-908.
Karagülle MZ. Kaplıca tedavisinde termal, mineralli ve termomineral sular. Karagülle MZ (Ed.), Balneoloji ve Kaplıca Tıbbı. Nobel Tıp Kitapevleri, İstanbul 2002:37-51.
Karagülle MZ. Balneoterapide Kullanılan Termal ve Mineralli Sular ve Etkileri. Karagülle MZ, Doğan MD (Ed.), Kaplıca Tıbbı ve Türkiye Kaplıca Rehberi. Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul 2002:23-29.
Karagülle MZ. Karagülle M. Kaplıca Tedavisi ve Şifalı Sular. Karagülle MZ, Karagülle M, Doğan MD (Ed.), Türkiye Termal Spa Sağlık Rehberi. Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul 2011:23-27.
Karagülle MZ. Kaplıca Tedavisi, Balneoterapi ve Termal Hidroterapi. Beyazova M, Gökçe-Kutsal Y (Ed.). Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon. Güneş Kitabevi, Ankara 2011